Träning och immunförsvaret

Det talas mycket om immunförsvaret och vad som kan göras för att hålla det så starkt som möjligt. Saker som kost, vikt, livsstil och DNA studeras av forskare världen över, och det finns många intressanta rön om hur till exempel vissa vitaminbrister kan leda till ett försämrat försvar. Även träning är i fokus och huruvida det är nyttigt eller ej för immunförsvaret.

Ju mer kunskap om kroppens naturliga försvar desto bättre då det kan leda till nya sätt att stärka det. Ett aktuellt exempel är D-vitamin och hur brist kan ha negativ inverkan på hälsan, inte minst när det kommer till hanterandet av infektioner. Något så enkelt som att vistas ute i solen en kvart om dagen kan därför ge ett dramatiskt förbättrat försvar och på Livsmedelsverkets inrådan finns det idag fler livsmedel som är berikade med D-vitamin.

Förebygg förkylningar

Det allra bästa försvaret är alltid att inte bli sjuk i det första taget. Det görs bäst med en kombination av en hälsosam livsstil och genom att ta smarta produkter som Coldzyme, som både skyddar mot infektioner och förkortar förloppet om du ändå skulle drabbas. Genom att spraya munnen med ett mycket specifikt enzym skapar du en slags barriär på slemhinnorna som gör det svårt för virus att fästa, och om du använder sprayen när du precis börjar få symptom kan förkylningen bli lindrigare. Ska du träna någonstans där det finns folk, till exempel på gym eller i idrottshallen, är det därför smart att förebygga eventuella infektioner så väl som möjligt.

Träna rätt

Men hur är det då med träningen? Är den bra eller dålig mot immunförsvaret? På den frågan är svaret både ja och nej! När den sydafrikanske OS-medaljören Cameron van der Burgh blev svårt sjuk i coronaviruset var det många som förvånades över hur en så enormt vältränad och hälsosam ung man kunde bli så svårt drabbad. Det ser dock ut som att personer som tränar för hårt och för länge faktiskt kan bryta ner sina egna immunförsvar. Om du däremot ger rum för återhämtning kan du höja ditt försvar avsevärt, enligt en artikel i SvD som dessutom konstaterar att människor som tränar rätt drabbas av 20 procent färre luftvägsinfektioner. Genom att låta kroppen samla krafterna mellan varven blir den starkare både in- och utvändigt. Undvik däremot träning helt om du är sjuk och håll dig till lättare promenader när du känner dig krasslig så att ditt immunförsvar kan ägna sig helt åt att göra dig frisk.