Sport och hälsa – Ett aktivt friluftsliv

De senaste decennierna har den nya tekniken fullkomligt exploderat. Nya häftiga spel har avlöst varandra och 77 procent av Sveriges befolkning äger en smartphone. De flesta svenska barnfamiljer har dessutom flera datorer och/eller surfplattor. Därför är det kanske inte så konstigt att skärmtid är ett så hett ämne i debattartiklar, föräldraforum och bloggar. Alla har en åsikt. Vissa tycker att barn ska vara ute och leka och att skärmtiden ska vara kraftigt begränsad, medan andra inte anser att skärmtid hämmar barnen utan att de bör växa upp med den teknik som är en så stor del av vårt samhälle.

För- och nackdelar med skärmtid

En fördel med att använda sig av skärmtid i familjen kan vara att få barnen att röra på sig. Idag är barn inte ute och leker i samma utsträckning som förr i tiden. Kanske är det inte enbart den nya tekniken som ska anklagas för det, men oavsett anledning är det ett faktum att Barn blir allt mer stillasittande. Fetma hos barn ökar både globalt och nationellt. Idag uppges 17 procent av barn mellan 7- 9 år vara överviktiga, vilket ökar risken för sjukdomar senare i livet. Värt att notera är att tekniken kan vara en del av barnens vardag i lärosyfte, inte som något som försvårar för dem senare i livet.

Minska skärmtiden utan förbud

En lösning kan vara att låta barnen ha tillgång till datorer och tv-spel men att uppmuntra till annan sorts lek för att få en bra balans. Kanske kan du själv gå ut och leka med barnen, och bli överraskad av hur kul du kan ha. Ett annat tips är att ta med hela familjen ut i skogen och vandra eller ta med en fotboll ut på gräsmattan och spela en match. Oavsett vilken aktivitet ni väljer är det viktigt med rätt kläder. Låt inte väder och vind stoppa er! Peak performance barn har kläder som tål vilda utomhuslekar och som passar bra för både lek och sport.