Skapa rörelseglädje för barn

Idag ser vi en tråkig trend i samhället, nämligen att barn och unga rör sig för lite; många skippar skolidrotten och sitter hellre framför datorn. Som förälder kan du dock göra mycket för att skapa rörelseglädje för ditt barn.

Gör det till en lek

Naturligtvis ska du inte dra med dina barn på ditt hårdaste gympass eller längsta löptur. Låt istället träningen vara en lek. När du ska springa kan du till exempel låta ditt barn cykla bredvid samtidigt som ni tittar på roliga saker tillsammans längst vägen. Att involvera barnens leksaker i träningen är också en god idé. Ha till exempel skattjakt med hinder på vägen. Du kan köpa billiga leksaker och låta dem vara skatten. Det behövs inte massor med dyr utrustning för att skapa rörelseglädje.

Låt barnen prova

När barnen ser att du springer vill de också ofta prova. Barn vill som bekant ofta göra som föräldrarna gör. Lägg träningen på barnets nivå och anordna till exempel ett litet lopp hemma för att bädda för rörelseglädje; yoga är också utmärkt att utföra tillsammans med barn. Låt dem härma dig och göra rörelserna fritt på barns vis.

Gå med i en idrottsförening

Det finns mängder av idrottsföreningar inom olika sporter. Oavsett om det är löpning, fotboll, ridning eller något annat som lockar finns det barngrupper med duktiga ledare. Låt gärna ditt barn prova flera olika sporter för att hitta den som är roligast. Var dock noga med att det inte blir för mycket så att träningen istället blir en stress.