Så tränar du inför ett lopp

Många kan nog känna igen sig i att man av någon anledning anmäler sig till ett lopp – grupptryck från kollegorna på jobbet, ett nyårslöfte eller för att sätta press på sig själv att träna – och sedan inser att man inte vet vad man har gett sig in på, för att man inte vet hur man ska förbereda sig inför loppet. Var lugn, om du är en av dem. Här kommer tipsen på hur du bäst förbereder dig inför ett längre lopp, särskilt om du inte är van att löpträna sedan tidigare.

Ett bra sätt att snabbt få upp din fart är till exempel att träna intervaller. Självklart måste intervallträningen kombineras med långdistanslöpning, men det kan vara viktigt att få snabb effekt i början och tidigt märka förbättring i ens prestation för att man inte ska tappa sugen. Då är intervaller perfekt. Det är också bra att träna varierad löpträning, så att du inte bara springer samma runda varje gång – se till att springa olika distanser på olika intensitet.

Något annat som är viktigt att få in i sin löpträning inför ett lopp är backträning, eftersom det med största sannolikhet kommer att ingå minst en rejäl backe i loppet. Genom att träna på att springa backar lär du dig att känna igen din kropps reaktioner och att läsa din kropps signaler, så att du vet hur hårt du kan pressa i backarna och ändå ha energi kvar till resten av loppet. Det är viktigt att inte ta ut sig helt.

Det kanske allra viktigaste är dock att hålla motivationen uppe, och för att man ska göra det måste man ge sig själv pauser ibland, och fokusera på något helt annat än träningen. En bra aktivitet kan till exempel vara att spela bowling tillsammans med vänner. Då kan du slappna av och ha roligt, samtidigt som du inte behöver ha dåligt samvete för att du bara sitter hemma i soffan istället för att träna. Andra sätt att se till att motivationen håller hela vägen fram till målgången av loppet är att träna (och eventuellt tävla) med bra musik i hörlurarna, som du vet peppar dig, och att springa i kläder som du tycker är både bekväma och snygga. Få saker är mer motiverande än att känna sig riktigt snygg i löpspåret.

Slutligen ska du tänka på att absolut inte träna dagen innan loppet. Då ska du istället vila och äta ordentligt, så att du har energi att ta dig an utmaningen dagen därefter. Med de förberedelserna kommer du att prestera på topp.