Praktiska träningsredskap

Det går förvisso utmärkt att träna utan några redskap överhuvudtaget – det är bara att knyta på sig ett par gympaskor och ge sig ut och springa, eller göra någon av de mängder av styrkeövningar som bara använder den egna kroppen som vikt. Om man väljer att använda sig av redskap kommer man dock snabbt att inse att de både kan göra träningen mer effektiv och mer bekväm.

Ett populärt träningsredskap, som verkligen har fått ett uppsving i och med CrossFitens ökade popularitet, är till exempel kettlebell. Trots att många sannolikt hörde talas om detta träningsredskap först under det senaste året eller de senaste åren, är det en traditionell typ av vikt med lång historia i Ryssland, där den kallas för girja. En girja, eller kettlebell, ser ut som en stor kula, vanligtvis av stål eller gjutjärn, som har ett handtag upptill för att man ska kunna greppa den. Kettlebellen svingas sedan med båda armarna framför sig och ned mellan benen. Det tränar styrka, kondition, balanssinne, koordination och reflexer, och är således en allsidig träningsform trots det mycket enkla redskapet.

Något annat som bör finnas på varje gym eller hemmagym är yogamattor. Yogamattor kan användas för långt mer än bara yoga, då den tunna men mjuka mattan är perfekt som underlag när man gör situps, armhävningar, rygglyft och andra styrketräningsövningar som kräver att man ligger på golvet. Det skonar knän, armbågar, handleder och annat som man trycker mot golvet i sådana övningar. Dessutom är en yogamatta enkel att rulla ihop och ta med sig, var man än vill träna.

Ytterligare ett smidigt träningsredskap är handledsvikter och ankelvikter. De är vanligen utformade som mjuka vikter som kan fästas med kardborreband runt handleder eller fotleder, och de är praktiska både för att de tar upp mycket liten plats när de förvaras, och för att de har så många användningsområden. De kan till exempel användas när man är ute och går, för ökad förbränning, eller som en extra vikt för ökat motstånd när man gör olika styrkeövningar.

Ett annat mycket mångsidigt träningsredskap är en medicinboll, som också den kan användas i en rad olika styrkeövningar. Medicinbollen passar kanske allra bäst för träning tillsammans med någon annan, då den kan användas som en slags stafettpinne under styrketräning. Som exempel på övningar då medicinbollen kan användas på detta sätt är situps där man lämnar över bollen till sin partner när man kommer upp, att man kastar bollen fram och tillbaka mellan sig samt att man står rygg mot rygg och låter bollen gå runt i en cirkel genom att man vrider sig och lämnar över bollen till varandra.

Nackdelen med alla dessa träningsredskap är att det blir ganska dyrt att köpa dem, särskilt om man behöver skaffa en hel uppsättning från grunden. Om man ändå är fast besluten att köpa redskapen, vilket kan vara fallet om man till exempel har satt ett viktnedgångsmål inför en speciell händelse, kan en lösning för att kunna köpa redskapen och komma igång med träningen vara att ta ett lån från snabbfinans.se. Då kan man sedan betala tillbaka lånet bit för bit, samtidigt som man går ner i vikt.