Intervallträning för bättre resultat

Intervallträning hör till ett av de mest effektiva sätten att snabbt förbättra konditionen. Tränar du inför ett löplopp är med andra ord intervaller bra att ha med i ditt träningsprogram. Men vad är egentligen intervallträning och vad är viktigt att tänka på vid denna typ av träning?

Kom igång med intervaller

Intervaller handlar, precis som det låter, om att dela upp träningen i olika delar. När det kommer till löpträning kan du till exempel springa riktigt fort en viss tid eller sträcka för att sedan vila en stund. De tuffa intervallerna upprepar du några gånger för att få bra träningseffekt. Ett exempel på ett intervallpass för löpning är följande: Starta med att jogga lugnt i 5 till 10 minuter tills du känner dig uppvärmd och redo att springa snabbt. Spring sedan fort i 30 sekunder och vila 20 sekunder. Upprepa dessa intervaller 10 till 20 gånger, beroende på vilken träningsbakgrund du har. Glöm inte att varva ner efter passet med lugn jogg i minst 5 minuter.

Förmodligen kommer du att upptäcka att du får bra resultat av denna typ av högintensiva träning. Tänk dock på att inte träna hårda intervaller för ofta eftersom du riskerar att bli sliten och kanske till och med dra på dig en onödig överbelastningsskada. Om du aldrig har tränat intervaller tidigare bör du vara försiktig och maximalt träna ett intervallpass i veckan. Lägg istället in några lugna distansrundor varje vecka för att vänja senor och ligament vid löpningen. Ett sätt att göra intervallträningen mer skonsam för kroppen är att springa uppför en backe. Stigningen i backen gör att du får bra effekt på konditionen utan att du behöver springa alltför fort.

Ytterligare en viktig sak att komma ihåg är att ladda med mat i god tid innan passet. Undvik därför att träna intervaller på morgonen innan frukost eller om det har gått lång tid efter den senaste måltiden. Ät inte heller alltför nära inpå intervallpasset eftersom det kan ställa till med magbesvär. Sportdryck kan vara en räddare i nöden om du behöver extra energi till passet.