Bota psykisk ohälsa med träning

Majoriteten av alla människor vet att kroppen mår bra av fysisk aktivitet, men inte alla är medvetna om att träning också är riktigt bra för psyket. Det kan t.ex. handla om något så litet som en snabb promenad, att du cyklar till matbutiken eller att du tränar på gym. All typ av motion och träning ger dig ett bättre psykiskt välbefinnande. Du kan alltså må bättre rent mentalt av att du tränar.

Träning kan komma i alla möjliga former. Man behöver inte spendera flera timmar i veckan på gymmet för att det ska räknas som att man tränar och rör på sig. Träning kan lika väl vara en rask promenad, simning eller att man springer i löpspåret i skogen. Det viktiga här är inte vad för typ av sport eller träning som du väljer att utföra, utan att du faktiskt gör det.

OBS! Träning är alltid bra för hälsa och psyke, men i vissa fall så kan man behöva professionell hjälp på sidan om eller för att komma igång. Hos https://www.ljungsjoberg.se/ kan du hitta mängder med information om pyskisk ohälsa, hur du kan bli av med problemen och även vad som kan ligga bakom uppkomsten.

Träning mot depression och stress

Depression – Ett flertal studier har gjorts för att se hur träning påverkar människor som lider av depression. Studierna har visat att människor som lider av mild eller måttlig depression faktiskt kan bli helt botade, enbart genom att röra på sig. Orsakerna till detta är många. En är t.ex. att endorfiner frigörs när vi tränar och som du kanske vet så ger endorfinerna dig en känsla av välbehag.

Träning kan också användas för den som lider av depression och som vill bryta gamla och dåliga tankesätt. När du tränar blir du distraherad från dina tankar och fokuserar, om än för en stund, på ditt träningspass istället. Har du svårt att släppa tankarna så se till att ha musik i öronen.

Stress – Du kanske inte är helt överraskad av att höra att träning kan hjälpa dig att bli av med stress. När man är stressad kan man uppleva många olika typer av symptom. Vissa blir mentala och andra kan bli fysiska. Det är t.ex. inte helt ovanligt att man kan få svårt att sova, att man har halsbränna eller att man blir stel och får orolig mage. När symptomen uppstår så bidrar detta bara till ännu mer stress och man har på så sätt byggt upp en ond cirkel.

Vill du komma ur denna cirkel kan du använda dig av träning. Endorfinerna spelar stor roll även här, men träningen kan också få dina muskler att slappna av mycket bättre. Efter ett träningspass känner du dig mer avslappnad, tillfredsställd och lättare. Bara det i sig motverkar stress väldigt mycket.