Bästa vardagsmotionen

Det behövs inte jättemycket motion och rörelse varje dag för att det ska ha en markant positiv effekt på hälsan – ungefär en halvtimme om dagen räcker för att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar ska minska, till exempel. Om man rör på sig regelbundet kommer man också att märka att man orkar mer generellt, att man får mer energi (vilket till exempel kan göra att det känns lättare att gå upp morgonen), att man sover bättre och att man får mindre problem med värk och krämpor. Trots att det räcker med så lite tid händer det dock att man inte kommer sig för med att byta om till träningskläder, snöra på sig gympaskorna och riva av ett litet träningspass. Då kan man istället passa på att få in motion i vardagen genom några enkla knep.

Ett klassiskt trick för att få lite extra motion i vardagen är till exempel att välja trapporna istället för att åka rulltrappa eller hiss. Självklart får man ta detta tips med en nypa salt – jobbar man på den 30:e våningen i en skyskrapa är det klart att man inte tar trapporna upp och ner varje dag. Men de små trapporna man stöter på varje dag – till tunnelbanan, upp till ens lägenhet, till övervåningen i varuhuset – kan man alltid välja istället för det lite bekvämare alternativet, och på så sätt få lite extra motion varje dag.

Något annat som kan göra stor skillnad varje dag är sättet man tar sig till jobbet. Återigen får man följa detta råd med måtta, beroende på hur långt man har till jobbet, men om man bor på ett sådant avstånd att det är möjligt att cykla eller gå bör man absolut överväga att göra det, i alla fall under sommarhalvåret. Det är ett perfekt sätt att kickstarta morgonen, och kan ge en extra energikick på eftermiddagen när man är på väg hem från jobbet också. Om man har en bit att gå eller cykla kan man dessutom få in den där magiska halvtimmen om dagen bara på att pendla till jobbet.

Väl på jobbet finns det faktiskt också saker man kan göra för att få in lite extra rörelse i sin dag, även om man har ett skrivbordsjobb. Ett absolut måste är till exempel att man har ett höj- och sänkbart skrivbord, så att man kan ställa sig upp och arbeta ståendes med jämna mellanrum. Under de perioder då man står upp och arbetar kan man få in extra rörelse och träning genom att stå på en balansplatta. Det är en perfekt lågintensiv träning som i längden kommer att stärka kroppen och medföra positiva effekter.

Vissa delar av hälsan kan man dock inte fixa med motion, oavsett hur länge man håller på varje dag. En sådan sak är munhälsan, som istället kräver sina egna dagliga åtgärder som tandborstning och munsköljning, liksom regelbundna, årliga kontroller hos en tandläkare. På det sättet håller man hela kroppen frisk.