Traillöpning

Begreppet traillöpning kommer från USA och betecknade från början en särskild tävlingsform inom löpning. Idag brukar man definiera traillöpning lite bredare och det betyder helt enkelt att man springer på stigar ute i naturen. I Sverige är detta en snabbt växande rörelse och det finns särskilda klubbar, hemsidor och publikationer som sysslar med enbart denna form av löpträning. Själva verksamheten, att springa i skog och mark, är dock givetvis inte ny utan något människor sysslat med i alla tider. Även om begreppet traillöpning inte är lika förknippat med tävling som det är i USA finns det många lopp man kan delta i här i Sverige. Hur man förbereder sig inför dessa lopp och vad det finns för olika typer av traillöpning är två av de saker vi ska titta lite mer ingående på i denna text. Förhoppningsvis kan den inspirera dig till att snöra på löpskorna och bege dig ut i naturen.

Olika typer av traillöpning

Ett tecken på att fenomenet traillöpning växer så att det knakar är att träningsformen nu kan utövas på helt olika sätt och av olika grupper. Det finns till exempel på klubbar och tävlingar där tjejer utövar traillöpning tryggt och under organiserade former. Även barn och ungdomar och äldre motionärer kan ge sig ut på löparäventyr som är anpassade utifrån deras förmågor. Att springa trail kan innebära allt från att ge sig in bland barrträd och mossbelupna stenar i skogen till att springa i öppen terräng med milsvid utsikt över fjäll eller kulturlandskap. Variationen är helt enkelt enorm. Traillöpning är ett perfekt sätt att uppleva naturen samtidigt som man får allsidig motion. Man kan egentligen springa trail överallt där det finns stigar i naturen men många klubbar runt om i Sverige har, med naturstigar som utgångspunkt, tagit fram särskilda slingor med flera olika svårighetsgrader. Det finns något för alla, helt enkelt. Hur långt man springer kan också variera, det finns ingen övre gräns när det gäller hur långt man kan springa och även riktigt korta pass i kuperad terräng förekommer.

Att förbereda sig inför tävling

Rätt utrustning är viktigt om du vill prestera på topp och få en så bra tävlingsupplevelse som möjligt. Vanliga löparkläder som andas och inte ger skavsår räcker långt. När det gäller skorna ska man välja dem utifrån väder och terräng. Ofta är det önskvärt med bra grepp och skor som lätt kan rengöras. Det förekommer så kallade ultramaratonlopp inom traillöpning. Alltså lopp som är extremt långa. Då är det naturligtvis viktigt att man har utrustning som gör att man kan bära med sig mat som ger mycket energi och vätska.I övrigt handlar förberedelserna om att träna, precis som i alla annan idrott. Öva gärna lite extra på backlöpning eftersom det är ett moment som belastar andra muskelgrupper än vanlig löpning och där man kan skada sig om man är ovan. En övervakningskamera ger ökad trygghet i offentliga miljöer och det har framförts argument för att även löpspår borde vara övervakade. Att övergrepp sker i löpspåren är tyvärr ett faktum men traillöpning är en förhållandevis säker motionsform.